Wat is Focusing?
Focusing is aandacht schenken aan iets wat je bezighoudt, bijvoorbeeld een situatie op je werk of een onbestemd gevoel. Als je focust neem je de tijd om na te gaan hoe dat wordt beleefd in je lijf. Zo’n innerlijke beleving wordt de ‘felt sense’ genoemd. Deze heeft impliciet betekenis en richting. Met aandacht en respect bij die ‘felt sense’ zijn en hoe deze zich ontvouwt, is de kern van Focusing.
Wat doet het?
Focusing brengt ontspanning, helderheid en innerlijke balans. Het vergroot je bewustzijn en je leert jezelf beter kennen. Je gaat beter voelen wat bij je past en wat je wilt.
Hoe is het ontstaan?
De stapsgewijze aanpak van Focusing is ontwikkeld door Eugene Gendlin (1926-2017), filosoof en psycholoog. Hij onderzocht eind jaren ’60 bij Carl Rogers, client-centered psychotherapeut (1902-1987), wanneer iemand baat had bij psychotherapie en wanneer niet. Het bleek dat succesvolle cliënten vaak aarzelend en zoekend spraken. Daarbij checkten zij in hun lijf of het klopte wat ze zeiden of dat er betere woorden bij pasten. Gendlin ontwikkelde gaandeweg een aantal stappen die dit proces leerbaar en overdraagbaar maakte voor iedereen en noemde het Focusing.
Deze 6 stappen in een Focusing proces zijn:
- Innerlijk ruimte maken: een houding van bewuste aandacht aannemen.
- De ‘Felt Sense’ bemerken: iets opmerken in je lijf.
- Een handvat zoeken: welk woord, beeld of sensatie past bij die ‘felt sense’.
- Resoneren: je toetst of dat wat opkomt past voor die ‘felt sense’.
- Vragen stellen/het erbij zijn: het proces ontvouwt zich.
- De verandering in ontvangst nemen.
In 1979 is door Gendlin ‘The International Focusing Institute’ (TIFI) in New York opgericht: ‘building on the work of Eugene T. Gendlin since 1979’ – ‘carrying life and thought forward’.
Wereldwijd is Focusing doorontwikkeld en zijn nieuwe stromingen ontstaan. In 2016 is de European Focusing Association (EFA) opgericht om Focusers in Europa te verbinden.
Focusing wordt tegenwoordig meer en meer onderdeel van soma-psycho-sociale opleidingen, waarbinnen het belang van het ervaringsgerichte, lijfelijke beleven steeds meer wordt ingezien en uitgedragen.
Voor wie?
Focusing is een natuurlijke vaardigheid die iedereen kan leren voor in het dagelijkse leven. Je kunt het ook uitstekend professioneel toepassen. Bijvoorbeeld als: hulpverlener of leidinggevende, docent, therapeut, counselor, coach, trainer, lichaam- of welzijnswerker, mantelzorger.
Wil je Focusing leren en ervaren?
Er zijn Focusing cursussen voor iedereen.
Focusing is een levensproces en een vaardigheid die iedereen kan leren. Met behulp van een aantal specifieke stappen leer je dit innerlijke ervaringsproces kennen en leer je het toe te passen in allerlei aspecten van je leven.
Iedere erkende Focusing Trainer heeft een eigen programma.
Wereldwijd wordt een volgende opbouw aangehouden.
De basiscursus, Focusing level 1: je leert het specifieke Focusing proces aan de hand van de verschillende stappen. Hoe je uit je hoofd, in je lijf, innerlijk aanwezig bent bij de ‘felt sense’ omtrent iets wat in je leven speelt, zodat de lijflijke ervaring, met bijbehorende emoties en gevoelens, gedachten, beelden zich ontvouwen en vanuit zichzelf veranderingen ontstaan die nieuw, betekenisvol en voelbaar zijn in je lijf. Na deze cursus kun je zelf verder oefenen, alleen of met een focusing partner, en je verder verdiepen in level 2 als je dat wilt.
De verdiepingscursussen Focusing level 2 t/m 4: je verdiept en je verbreedt je Focusing vaardigheden aan de hand van wat je ervaart zoals innerlijke kritische stemmetjes, innerlijke kindsdelen, kwetsbaarheden, verlangens en blokkades, lastige patronen en ongemak. Je ervaart en leert hoe een juiste afstand te houden tot de ‘felt sense’, en hoe de ‘felt shift’ en de ‘living forward’ te faciliteren in complexere situaties. In levels 3 en 4 ligt het accent meer op het uitbreiden van je vaardigheden hoe je als luisterend begeleider van de focusser naast spiegelen ook suggesties geeft om het proces te helpen ontvouwen.
Hoe verder?
Na Focusing level 1 t/m 4 kun je verder zelf focussen of met een Focusing partner. Ook kun je speciale Focusing workshops volgen die voortbouwen op de essentie van Focusing.
Het Focusing partnerschap
Na de basiscursus level 1 heb je de basisvaardigheden van Focusing opgedaan en kun je alleen focussen. De meeste focussers hebben ervaren en geleerd tijdens de basiscursus hoe prettig het is om met een focusing partner te focussen volgens bepaalde ‘principes’ die je beiden kent. Je bent afwisselend focusser terwijl de ander naar je luistert en luisteraar terwijl de ander focust. Je verdeelt de tijd gelijk over jullie beiden.
Vaak heb je tijdens je cursus een Focusing partner gevonden maar je kunt ook via deze website een Focusing partner vinden. Meld je aan als Participant en dan kun je aangeven dat je beschikbaar bent voor een Focusing partnerschap en een partner zoekt. Of je bezoekt een ‘Open Focusing’ avond of dag, zodat je daar met anderen kunt focussen. Zie hiervoor de Agenda.
Verder specialiseren in Focusing?
Opleiding tot Focusing Professional (Focusing Begeleider – 1op1)
Wil je Focusing sessies geven ter persoonlijke ontwikkeling of Focusing integreren in je begeleidingspraktijk? Dan kun je na de Focusing levels 1 t/m 4 of vergelijkend de opleiding tot gecertificeerd Focusing Professional (Focusing Begeleider 1op1) volgen bij een TIFI Certifying Focusing Coordinator. Dit kan individueel of in een groep.
Opleiding tot Focusing Professional (Focusing Trainer – groep)
Wil je Focusing cursussen geven aan groepen? Dan kun je bij een TIFI Certifying Focusing Coordinator vervolgens de opleiding tot Focusing Trainer volgen. Wanneer je deze opleiding hebt afgerond, draagt de Coordinator je voor aan The International Focusing Institute (TIFI) voor Certificatie tot Focusing Trainer.
Focusing Coördinatoren TIFI (The International Focusing Institute in New York)
Een Focusing Coördinator is een door TIFI gecertificeerde Focusing Trainer met veel ervaring die een vervolgtraject tot Certifying Coordinator heeft doorlopen.
De Focusing Coordinator leidt op tot erkende Focusing Professionals (Focusing Begeleider en Focusing Trainer). Tevens levert de Coordinator een actieve bijdrage aan het verspreiden van Focusing, de filosofie van Gendlin, de ontwikkelingen op dit gebied wereldwijd en onderhoudt contact met de lokale, Europese en wereldwijde Focusing organisaties en ontwikkelingen.